Saya adalah penggemar laksa..
laksa sangat sedap.. lagi2 kalau dapat kuah yang pekat dengan isi ikan..
sebab tula saya paling suka masak laksa sendiri..
sebab saya x kedekut isi ikan...
walaupun makan hanya utk dua orang..
saya akan tetap korbankan 5 ekor ikan saiz sederhana besar..
kalo yang besar cukupla 3 ekor..
dan lagi, kalau makan laksa memang x berhenti2..
satu hari suntuk makan laksa pun xpe..
hmm selalu kalo saya masak laksa sempatla sampai 2 hari..
sebab saya suka buat kuah banyak2...
hehehe
tengokla kuah saya.. banyak isi ikan nyer.. barula selera
Resepi :
Bahan2 kuah
5 ekor ikan sardin/kembung
2 senduk cili kisar
1 kumtum bunga kantan
1 ikat daum kesum
asam keping
Bahan2 sampingan
telur rebus
timun
limau kasturi
cili besar/cili api
bawang merah
garam secukupnya
Cara2:
- rebus ikan bersama asam keping daan garam. biarkan sehingga masak
- angkat ikan dan toskan. pisahkan isi dengan tulang.
- blender isi ikan bersama dengan sedikit air. masukkan kedalam air rebusan ikan tadi
- blender pula tulang2 ikan dengan sedikt air. tapiskan dan masukkan kedalam periuk.
- masukkan cili kisar, bunga kantan, daun kesum, asam keping dan garam. biarkan sehingga kuah masak..
- bila dah masak bolehla dihidang bersama mee nya dan bahan sampingan..
hmm nak angkat bakul naik sendiri.. saya bagi 4 dari 5 bintang utk laksa saya.. hehehe
No comments:
Post a Comment